|
2023-02-18 19:28:24, szombat
|
|
|
Néhány éve hallhatjuk, hogy az omega zsírsavak fogyasztása különösen hasznos és szükséges is. De vajon miért olyan hasznos és mit tehetünk azért, hogy elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetünkbe?
Mi a különbség az omega-3, -6- és -9 zsírsavak között és miből mennyit fogyasszunk?
Mi a különbség az Omega -3, -6 és -9 zsírsavak között?
A háromféle zsírsav más-más hatással van az emberi szervezetre, másképpen keletkezik és más a kémiai összetételük is, azonban nagyon fontos, hogy milyen arányban és mennyit fogyasztunk belőlük. Mindhárom többszörösen telítetlen zsírsav, amely szívvédő, értágító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az omega-6 zsírsavak túlzott mértékű bevitele visszájára fordíthatja a jótékony hatásokat és gyulladásos folyamatokat indíthat el.
Az ideális arány a kulcs: omega-3/omega-6 - 1:1-től 1:4-ig terjedne, de sajnos a valóságban ez az arány 20-, 30-szoros mennyiség körül van az emberek többségénél az omega-6 zsírsav javára. Ennek oka abban keresendő, hogy míg az omega-6 zsírsav megtalálható a növényi olajokban és magvakban, addig az omega-3 elsősorban a ritkábban fogyasztott tengeri halakban lelhető fel.
Omega-3 zsírsav
A legfontosabb esszenciális omega zsírsav, amelyet a szervezet nem tud önállóan előállítani, így az a táplálkozással, vagy omega-3 táplálékkiegészítők segítségével pótolható.
Az omega-3-nak hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Gátolja a trombociták felszaporodását, csökkenti a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus valamint az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
Ezek a zsírsavak dolgoznak az idegrendszer felépítésén is és részt vesznek a zsírszállító, gyulladásgátló prosztaglandinok előállításában is. Az omega-3 zsírsavak őrködnek a látás és az immunrendszer felett, valamint a várandósság alatt segítik a magzat egészséges fejlődését és a magzati idegrendszer kialakulását.
Omega-6 zsírsav
Az omega-6 zsírsavak megfelelő mennyiségben csökkenthetik a daganatos és a reumás megbetegedések, illetve a cukorbetegség kockázatát is.
Hiányukban számos betegség kialakulhat, mint: zsíros máj, veseproblémák, hangulatingadozás, koncentrációzavarok, szív- és emésztési zavarok például.
Tudni kell azonban, hogy az omega-6 túlzott fogyasztása káros, mert hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok kialakulásához és az érelmeszesedés kockázatának növekedéséhez is.
Omega-9 zsírsav
Az egyetlen a három közül, ami nem esszenciális zsírsav, tehát a szervezetünk képes önállóan előállítani mégpedig omega-3 zsírsav szintetizálásával.
Az omega-9 az omega-3-hoz hasonlóan koleszterinszint csökkentő hatással bír, valamint gyulladásgátló hatása van a szervezetre.
Több Omega-3 és kevesebb Omega-6!
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetre, ám az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele fokozza a gyulladásokat. Ahogyan korábban említettük, rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a kétfajta zsírsav arányát, habár a mindennapi táplálkozásunk nem erre mutat.
Az eszkimók nem ismerik a szívbetegségeket
A kutatók felfigyeltek rá, hogy az eszkimók körében rendkívül ritka a szív- és érrendszeri megbetegedés. A táplálkozási szokások felderítésével nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az emberek a rendkívül nagy mennyiségben fogyasztott tengeri halakban lévő omega zsírsavaknak köszönhetően kerülik el szívbetegségeket.
Mit együnk, hogy omega zsírsavhoz jussunk?
A kutatások szerint egy felnőtt szervezetnek naponta 250-500 mg EPA-DHA kombinációra van szüksége, melyet kiegyensúlyozott táplálkozással és a zsírsavakat épp az omega zsírsavakat szükséges arányban tartalmazó táplálékkiegészítőkkel tudunk bevinni. A kiegyensúlyozott táplálkozásért a következőket ajánljuk.
Omega-3 források
Halak, algák
Fogyasszunk ha lehet, hetente kétszer-háromszor halakat, például hekket, lazacot, tőkehalat, makrélát, szardíniát, pisztrángot vagy esetleg tonhalat, busát. Ehetünk algát és moszatokat is, ha nem idegenkedünk tőle.
Egyéb omega-3 források
Diófélék
Lenmag és lenmagolaj
Repceolaj
Szójaolaj
Dióolaj
Mandulaolaj
Chia magok
Omega-6 és omega-9 zsírsav források
szójabab olaj
kukoricacsíra-olaj
napraforgó olaj
avokádóolaj
mákolaj
olívaolaj
dió
kendermag
napraforgómag
földimogyoró
tojás
kesudió
mandula
Fontos megjegyezni, hogy a növényi olajokkal érdemes csínján bánnunk a megfelelő omega-3, -6 arány megtartása érdekében és sütéshez, illetve főzéshez érdemes kókuszzsírt vagy teavajat használnunk.
Kinek kell fokozottan figyelni az omega-3 fogyasztásra?
Egészségtelen táplálkozással élők, halfogyasztás hiánya esetén
Elhízás esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Magas koleszterinszint esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Csökkent HDL vagy emelkedett triglicerid esetén - szakorvossal való konzultácó szerint
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, Több Omega-3, Csökkent HDL,
|
|
|
|
A boldogság ült a világvégén Facebookon kaptam Gizike bar... A könnyek összegyűjtése Szép estét kedves látogatóimna... Idézetek a barátságról Facebookon kaptam Esti kép Aki szeret, annak senki sem id... A Föld napja Őrangyalod, ha vigyáz rád... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Volt egy... Facebookon kaptam A Gömb Föld napja április 22 Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Fodor Ákos költő, Egyik kedvenc festőm Fernando ... Föld napja április 22 Facebookon kaptam Beney Zsuzsa Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ez a jó az alvásban. Facebookon kaptam Emberként automatikusan értéke... Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Az udvariasság alapja: önismer... Facebookon kaptam Fodor Ákos költő, A föld szépségéért A hét szűk esztendő Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Mosolyogtál már ma? Beney Zsuzsa Őrangyalod, ha vigyáz rád... Facebookon kaptam Jó éjszakát képre írva Ázzal aki csak szép Viharban csak az a fa marad ál... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A lelki élet nem arról szól, .... Minden szülő a lényével nevel. Facebookon kaptam Gizike bar... Facebookon kaptam Gárdonyi Géza - Április végén Beney Zsuzsa - Balatoni elégia Jó éjszakát Idézetek a barátságról Föld napja április 22 Bizonyos kulturális szint nélk... Ébredj Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Ma a legtöbb civilizált ember ... képre írva Sokkal bölcsebb a természet, Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Maradék idő Gaál Viktor gondolata Ébredj Facebookon kaptam A hét szűk esztendő Becsüld meg azt amid van,... Facebookon kaptam A világnak égető szüksége van ... Föld napja április 22 Jó éjszakát Beney Zsuzsa - Sirató Facebookon kaptam Alvó cica Föld napja április 22 Facebookon kaptam Jó éjszakát Facebookon kaptam Miért nem menti meg Jézus... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam
|
|
|
|
omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, agyvérzés kialakulásának, zsírsavak dolgoznak, idegrendszer felépítésén, omega-3 zsírsavak, immunrendszer felett, várandósság alatt, magzat egészséges, magzati idegrendszer, reumás megbetegedések, cukorbetegség kockázatát, omega-6 túlzott, gyulladásos folyamatok, érelmeszesedés kockázatának, három közül, szervezetünk képes, omega-3-hoz hasonlóan, kétfajta zsírsav, mindennapi táplálkozásunk, kutatók felfigyeltek, eszkimók körében, táplálkozási szokások, rendkívül nagy, kutatások szerint, felnőtt szervezetnek, omega zsírsavakat, kiegyensúlyozott táplálkozásért, következőket ajánljuk, növényi olajokkal, megfelelő omega-3, omega-3 fogyasztásra, prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, kockázatának, zsírszállító, kialakulását, mennyiségben, egyensúlyban, földimogyoró, idegenkedünk, következőket, fogyasztásra, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4963
- e Hét: 29854
- e Hónap: 61340
- e Év: 266041
|
|
|