Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért fontosak az omega zsírsavak?
  2023-02-18 19:28:24, szombat
 
  Néhány éve hallhatjuk, hogy az omega zsírsavak fogyasztása különösen hasznos és szükséges is. De vajon miért olyan hasznos és mit tehetünk azért, hogy elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetünkbe?
Mi a különbség az omega-3, -6- és -9 zsírsavak között és miből mennyit fogyasszunk?

Mi a különbség az Omega -3, -6 és -9 zsírsavak között?
A háromféle zsírsav más-más hatással van az emberi szervezetre, másképpen keletkezik és más a kémiai összetételük is, azonban nagyon fontos, hogy milyen arányban és mennyit fogyasztunk belőlük. Mindhárom többszörösen telítetlen zsírsav, amely szívvédő, értágító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az omega-6 zsírsavak túlzott mértékű bevitele visszájára fordíthatja a jótékony hatásokat és gyulladásos folyamatokat indíthat el.

Az ideális arány a kulcs: omega-3/omega-6 - 1:1-től 1:4-ig terjedne, de sajnos a valóságban ez az arány 20-, 30-szoros mennyiség körül van az emberek többségénél az omega-6 zsírsav javára. Ennek oka abban keresendő, hogy míg az omega-6 zsírsav megtalálható a növényi olajokban és magvakban, addig az omega-3 elsősorban a ritkábban fogyasztott tengeri halakban lelhető fel.

Omega-3 zsírsav
A legfontosabb esszenciális omega zsírsav, amelyet a szervezet nem tud önállóan előállítani, így az a táplálkozással, vagy omega-3 táplálékkiegészítők segítségével pótolható.

Az omega-3-nak hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Gátolja a trombociták felszaporodását, csökkenti a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus valamint az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Ezek a zsírsavak dolgoznak az idegrendszer felépítésén is és részt vesznek a zsírszállító, gyulladásgátló prosztaglandinok előállításában is. Az omega-3 zsírsavak őrködnek a látás és az immunrendszer felett, valamint a várandósság alatt segítik a magzat egészséges fejlődését és a magzati idegrendszer kialakulását.

Omega-6 zsírsav
Az omega-6 zsírsavak megfelelő mennyiségben csökkenthetik a daganatos és a reumás megbetegedések, illetve a cukorbetegség kockázatát is.

Hiányukban számos betegség kialakulhat, mint: zsíros máj, veseproblémák, hangulatingadozás, koncentrációzavarok, szív- és emésztési zavarok például.

Tudni kell azonban, hogy az omega-6 túlzott fogyasztása káros, mert hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok kialakulásához és az érelmeszesedés kockázatának növekedéséhez is.
Omega-9 zsírsav

Az egyetlen a három közül, ami nem esszenciális zsírsav, tehát a szervezetünk képes önállóan előállítani mégpedig omega-3 zsírsav szintetizálásával.

Az omega-9 az omega-3-hoz hasonlóan koleszterinszint csökkentő hatással bír, valamint gyulladásgátló hatása van a szervezetre.
Több Omega-3 és kevesebb Omega-6!

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetre, ám az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele fokozza a gyulladásokat. Ahogyan korábban említettük, rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a kétfajta zsírsav arányát, habár a mindennapi táplálkozásunk nem erre mutat.

Az eszkimók nem ismerik a szívbetegségeket
A kutatók felfigyeltek rá, hogy az eszkimók körében rendkívül ritka a szív- és érrendszeri megbetegedés. A táplálkozási szokások felderítésével nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az emberek a rendkívül nagy mennyiségben fogyasztott tengeri halakban lévő omega zsírsavaknak köszönhetően kerülik el szívbetegségeket.
Mit együnk, hogy omega zsírsavhoz jussunk?

A kutatások szerint egy felnőtt szervezetnek naponta 250-500 mg EPA-DHA kombinációra van szüksége, melyet kiegyensúlyozott táplálkozással és a zsírsavakat épp az omega zsírsavakat szükséges arányban tartalmazó táplálékkiegészítőkkel tudunk bevinni. A kiegyensúlyozott táplálkozásért a következőket ajánljuk.
Omega-3 források

Halak, algák
Fogyasszunk ha lehet, hetente kétszer-háromszor halakat, például hekket, lazacot, tőkehalat, makrélát, szardíniát, pisztrángot vagy esetleg tonhalat, busát. Ehetünk algát és moszatokat is, ha nem idegenkedünk tőle.

Egyéb omega-3 források
Diófélék
Lenmag és lenmagolaj
Repceolaj
Szójaolaj
Dióolaj
Mandulaolaj
Chia magok

Omega-6 és omega-9 zsírsav források
szójabab olaj
kukoricacsíra-olaj
napraforgó olaj
avokádóolaj
mákolaj
olívaolaj
dió
kendermag
napraforgómag
földimogyoró
tojás
kesudió
mandula

Fontos megjegyezni, hogy a növényi olajokkal érdemes csínján bánnunk a megfelelő omega-3, -6 arány megtartása érdekében és sütéshez, illetve főzéshez érdemes kókuszzsírt vagy teavajat használnunk.

Kinek kell fokozottan figyelni az omega-3 fogyasztásra?
Egészségtelen táplálkozással élők, halfogyasztás hiánya esetén
Elhízás esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Magas koleszterinszint esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Csökkent HDL vagy emelkedett triglicerid esetén - szakorvossal való konzultácó szerint
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, Több Omega-3, Csökkent HDL,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Gizike bar...  A könnyek összegyűjtése  Szép estét kedves látogatóimna...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Esti kép  Aki szeret, annak senki sem id...  A Föld napja  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  A Gömb  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  A föld szépségéért  A hét szűk esztendő  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Beney Zsuzsa  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Ázzal aki csak szép  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Jó éjszakát  Idézetek a barátságról  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Ébredj  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  képre írva  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Maradék idő  Gaál Viktor gondolata  Ébredj  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Alvó cica  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, agyvérzés kialakulásának, zsírsavak dolgoznak, idegrendszer felépítésén, omega-3 zsírsavak, immunrendszer felett, várandósság alatt, magzat egészséges, magzati idegrendszer, reumás megbetegedések, cukorbetegség kockázatát, omega-6 túlzott, gyulladásos folyamatok, érelmeszesedés kockázatának, három közül, szervezetünk képes, omega-3-hoz hasonlóan, kétfajta zsírsav, mindennapi táplálkozásunk, kutatók felfigyeltek, eszkimók körében, táplálkozási szokások, rendkívül nagy, kutatások szerint, felnőtt szervezetnek, omega zsírsavakat, kiegyensúlyozott táplálkozásért, következőket ajánljuk, növényi olajokkal, megfelelő omega-3, omega-3 fogyasztásra, prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, kockázatának, zsírszállító, kialakulását, mennyiségben, egyensúlyban, földimogyoró, idegenkedünk, következőket, fogyasztásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.